December 05, 2007

Vitra Design Museum

Vitra Design Museum este un muzeu particular specializat în design, localizat în Weil am Rhein, Germania, care a fost fondat de Vitra, o companie elveţiană producătoare de mobilier. Arhitectul principal al clădirii muzeului, precum şi al unei secţiunii a fabricii de mobilier, care este plasată în imediata vecinătate a acestuia, este Frank Gehry, unul dintre cei mai proeminenţi arhitecţi contemporani, exponent de frunte şi promotor al deconstructivismului.

Rolf Fehlbaum, preşedintele executiv al companiei Vitra, a decis crearea muzeului la sfârşitul anilor 1980 ca o fundaţie independentă particulară. Corporaţia Vitra contribuie cu o sumă consistentă anuală la fondul fundaţiei, care este deschisă tuturor donatorilor.

Inaugurarea muzeului, care conţine în special design de mobilier, dintre care promovarea designului companiei are un loc aparte, s-a făcut la 3 noiembrie 1989. Deschiderea unei subdiviziuni a muzeului în Berlin este programată pentru sfârşitul anului 2007.

Colecţii şi activităţi

Eero Saarinen -- Scaunul lalea (Tulip Chair).
Eero Saarinen -- Scaunul lalea (Tulip Chair).

Colecţia muzeului, care este axată pe mobilier şi decorări interioare, este centrată pe donaţia postumă a designerilor americani Charles şi Ray Eames, dar conţine numeroase alte piese ale unor designeri renumiţi, printre care se pot enumera (strict alfabetic) Alvar Aalto, George Nelson, Verner Panton, Jean Prouvé, Dieter Rams, Eero Saarinen şi Michael Thonet. Colecţiile prezentate de Vitra Design Museum au crescut rapid, devenind în doar 18 ani una dintre cele mai mari colecţii din lume de design de mobilier modern, incluzând piese reprezentative ale tuturor perioadelor şi stilurilor moderne începând cu începutul secolului al 19-lea.

Legături externe


No comments: